Att bygga sin personliga hemsida och blogg med hjälp av WordPress kan vara extremt enkelt. Det finns flera gratistjänster att välja bland där förmodligen wordpress.com är den allra billigaste och enklaste. Registrera ett personligt konto gratis, välj ett tema, och voilá – du är igång. Eller så krånglar man till det och hyr in sig på ett webbhotell, laddar ned WordPress-programvaran och pimpar sin blogg mer eller mindre själv.

Jag har valt det senare alternativet, med svenska företaget Binero som mitt webbhotell. Det funkar bra för mina behov och är relativt prisvärt, men inte helt gratis. Jag har stor frihet att anpassa i stort sett allting på min egen blogg. Jag försöker dock att inte ta ut svängarna för mycket, och intalar mig gång på gång att ”less is more. Komplexitet bör undvikas, enkelheten är ett mål i sig självt.

Trots detta mantra så har jag lyckats få till en brokig samling tillägg, eller plugins som det heter på engelska. Här är en Topp 20-lista över de tillägg som blivit kvar i min installation. Ännu många fler har någon gång installerats för att snabbt inaktiveras och raderas.

Håll tillgodo!

Wordpress

 

Tema:

Atahualpa, ett flexibelt tema som kan utformas på en mängd olika sätt. Inom kort kommer Atahualpa att erbjuda responsive design också, vilket kortfattat innebär att sidan anpassar sig efter webbläsaren – för det ÄR skillnad på en traditionell dator, en surfplatta och en smart telefon. 

Tillägg:

Akismet, skyddar dig effektivt mot spam så att du slipper ifrån mängder av oönskade kommentarer.

Broken Link Checker, håller koll på alla dina länkar i inlägg, sidor, kommentarer och rapporterar om någon länk inte fungerar.

Collapsing Archives, gör så att arkivlistan expanderar eller krymper efter besökarens önskemål.

Disabler, stänger av irriterande funktioner i WordPress, som till exempel att bokstaven p i ordet WordPress blir versalt.

Disqus Comment System, ett smidigare sätt att hantera kommentarer.

Easy FancyBox, öppnar upp bilder i större format i eget fönster, och besökaren kan navigera mellan bilderna med tangentbordets pilknappar.

Email Address Encoder, skyddar dina e-postadresser från att upptäckas av de automatiska massmailmarodörerna.

Fast Secure Contact Form, kontaktformulär som kan anpassas efter dina behov.

Google Latitude Badge Widget, visar på en karta var du är. Uppdatera positionen genom att även installera en app i din iOS- eller Android-telefon.

Instapress, visar upp valfritt antal av dina senaste bilder från den omåttligt populära iPhone-appen Instagram.

Jetpack by WordPress.com, ett litet tilläggspaket som bland annat ger överskådlig och lättfattlig statistik över vilka sidor som läses och hur besökaren hamnade på just din blogg. Med mera…

Login LockDown, skyddar din blogg från obehöriga intrång.

No Right Click Images Plugin, försvårar för besökaren att stjäla dina bilder genom att inte tillåta högerklick på bilder.

nRelate Related Content, skapar en lista med liknande inlägg, som kanske intresserar besökaren.

SBS Blogroll, sorterar länkarna i din bloggrulle i tidsordning, med det senast uppdaterade överst.

SI CAPTCHA Anti-Spam, skiljer ut agnarna från vetet genom att låta de ”äkta” mänskliga besökarna fylla i en slumpvis vald kod.

W3 Total Cacheförbättrar prestandan och ger besökaren en trevligare upplevelse av din blogg / hemsida.

WebsiteDefender WordPress Security, hjälper till att skydda din blogg från kända sårbarheter.

WordPress SEO, ökar sannolikheten att du blir hittad på sökmotorerna.

WP-PageNavi, lägger till en smidigare sidnavigering längst ned på alla sidor.

WP External Links, adderar en symbol bredvid alla länkar som leder ut från din blogg till en annan webbplats.

WP YouTube Player, gör det enkelt att bädda in youtube-filmer på ett tilltalande sätt i dina sidor och inlägg.

 

P.S. Om du har ett företag och vill få ut största möjliga affärsnytta med er webbnärvaro så tycker jag att du ska ta dig en titt på svenska EPiServer CMS. Det går för övrigt alldeles utmärkt att kombinera WordPress med EPiServer CMS.