Det räcker inte att bara komma ihåg att ta med sig alla prylar till en fotografering så som kameror, objektiv, minneskort, blixtar, dator, mobilt bredband och telefon. Och i förekommande fall även stativ, paraply, bouncer, bakgrunder, rekvisita, sladdar, fjärrutlösare och Gud vet allt. Men om batterierna till alla dessa prylar inte ens är laddade så kan man lika gärna stanna hemma.
Jag har sagt det förut, och det tål att upprepas om igen – så dagens första tips blir helt enkelt att ladda batterierna. Och ta gärna med dig några extra, redan laddade batterier i väskan att ha redo i reserv.
Från vänster till höger i nedanstående bild laddar jag det inbyggda batteriet i min iPhone, AA-batterier till Canons blixtar och Pocket Wizard fjärrutlösare, originalbatterier till olika Canon-kameror, specialbatterierna till mina eluppvärmda Hestra-handskar (ett måste kalla vinterdagar), och slutligen sladden för att ladda upp min Macbook Pro – som redan råkade vara fulladdad vid fotoögonblicket.
Mitt andra tips handlar om att förbruka så lite energi som bara är nödvändigt, så att batterierna håller så länge som möjligt. Kamerorna är inte så mycket att göra åt – du är uppenbarligen där för att fotografera så låt avtryckaren jobba, och förlita dig istället på att du har tillräckligt med batterikapacitet i bagaget. Eventuella blixtar behöver däremot inte vara påslagna mer än nödvändigt, så stäng av dom när dom inte behövs – eller skaffa dig ett externt blixtbatteri om du ska ta riktigt många blixtbilder.
På din dator ska du absolut se till att stänga ned alla program och funktioner som inte används för tillfället. Sänk skärmens ljusstyrka, och stäng av alla sändare som inte används såsom Bluetooth och Wi-fi. De flesta bärbara datorerna idag har Litium-baserade batterier, och de mår bäst av att laddas ur och laddas upp helt åtminstone en gång i månaden. Vad du än gör så ska du inte låta din bärbara dator vara ansluten till eluttag hela tiden – elektronerna behöver röra på sig, så motionera datorbatterierna enligt tillverkarens anvisningar. Så här säger till exempel Apple om batterivård i sina bärbara datorer.
Även telefonen behöver hanteras med viss aktsamhet. Stäng av onödiga geo-positioneringsfunktioner (Location Services), stäng av Push-notifieringar för appar, och låt telefonen kolla efter nya mail mera sällan. Stäng av Bluetooth, Wi-fi och Cellular Data om de inte används för tillfället. Stäng av Siri om du inte använder röststyrningen. Sänk skärmens ljusstyrka, och stäng av onödiga ljudfunktioner som Equalizer. Så här skriver till exempel Apple om batterivård i sina telefoner.
Ett bonustips när det gäller just iPhone är att leta upp och stänga av de fullständigt onödiga funktioner som Apple helst inte vill att man hittar så enkelt. Leta därför upp ”Location Services” och allra längst ned finns ”Systems Services”, där stänger du av allt utom ”Cell Network Search” och ”Compass Calibration”. Leta även upp ”General” och länken ”Restrictions”, där du stänger av den energikrävande sociala funktionen ”Ping” – känner du någon som använder Ping? Nej, inte jag heller.
Och glöm slutligen inte bort betydelsen av att själv ladda dina egna fysiska och mentala batterier. Sov gott, ät ordentligt och låt dig gladeligen inspireras av andra.